Αμπελώνας – Ιστορία

Αμπελώνας – Ιστορία
“Κατάβολος” ονομάζεται ο αμπελώνας μας και βρίσκεται στα 500-530 μέτρα υψόμετρο, σε παραδοσιακά αμπελουργική περιοχή, στο Μέσα Βουνί της Άνδρου. Είναι οι ρίζες μας, η θεμελίωση μιας ιδιαίτερης σχέσης αγάπης με τη γη μας και την ιστορία της. Ο αμπελώνας είναι 17 στρέμματα αμπέλια προφυλλοξηρικά και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κτήματος 40 στρεμμάτων που ανήκει στην οικογένεια με ιστορία πολλών ετών.
Κατά την δεκαετία του `50, ο παππούς ο Αντώνης, άνθρωπος εργατικός και πολυπράγμων, κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για τη διαμόρφωση μεγάλου μέρους του κτήματος και των αγροτικών πετρόκτιστων κτισμάτων που υπήρχαν σ΄αυτό. Φύτεψε μερικά ακόμα αμπέλια όπως κουμάρια, μαυράκια, μαυρόστυφα, νυχάτο, κουντούρα, αθήρι, ασύρτικο, μπεγλέρι και ποταμίσια. Για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες οινοποίησης, άνοιξε μεγάλο πηγάδι και γεώτρηση, με άφθονο νερό εξαιρετικής ποιότητας.
Κινητήρια δύναμη της εξέλιξης του αμπελώνα, λάτρης της φύσης, ο Βασίλης πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, τον Αντώνη. Από το 1984 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του, μόνιμα στην Άνδρο και παράλληλα με την δουλειά του ως μηχανικός, ξεκίνησε συστηματικά και με μεράκι να ασχολείται με τη γη. Εκσυγχρόνισε ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις στο κτήμα, ανασκεύασε τα κτίσματα και από τις αυτόριζες ποικιλίες του νησιού, που υπήρχαν στον αμπελώνα, έκανε καταβολάδες ή φύτεψε επί πλέον αμπέλια. Χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, ξεκίνησε συστηματικές αμπελουργικές και οινοποιητικές προσπάθειες. Με συμμάχους το δυναμικό του σχιστολιθικού εδάφους, το μικροκλίμα και τη βιοποικιλότητα του τόπου, αλλά και τη συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας , αφοσιώθηκε με πάθος στη φροντίδα των αμπελιών.
Το 2012 παραχωρήθηκε επίσημη έγκριση, για οινοποιείο στον αμπελώνα. Το 2018 πιστοποιήθηκε η βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών.
Οι νεώτεροι συνεχιστές, συμβάλλουν πλέον ουσιαστικά, σ` όλες τις κρίσιμες φάσεις των εργασιών. Με επιμονή και υπομονή, στηριζόμενοι στις εμπειρίες , που προκύπτουν από τους πολύχρονους πειραματισμούς, φτιάχνουμε το κρασί μας, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, αποκλειστικά και μόνο με τα δικά μας σταφύλια, παραδοσιακά, χωρίς παρεμβάσεις. Όλα τα κρασιά παράγονται από αυθόρμητη ζύμωση, εμφιαλώνονται αφιλτράριστα και είναι βιολογικά.