Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Αμπελώνας – Καλλιέργεια και οινοποίηση

Vineyard and vinification

Αμπελώνας – Καλλιέργεια και οινοποίηση

Ο Αμπελώνας μας ονομάζεται ‘Κατάβολος”. Είναι ιδιόκτητος και βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Γερακώνα στα 500-530 μέτρα υψόμετρο. Η έκταση του είναι 17 στρέμματα, σε ένα ευρύτερο κτήμα 40 στρεμμάτων. Η περιοχή είναι παραδοσιακά αμπελουργική.

Τα αμπέλια μας είναι όλα αυτόριζα, προ-φυλλοξηρικής εποχής και αποτελούνται από γηγενείς ποικιλίες της Άνδρου, ….πλήρως εγκλιματισμένες στα γεωφυσικά χαρακτηριστικά του νησιού….. Στις λευκές ποικιλίες του αμπελώνα μας περιλαμβάνονται , μεταξύ άλλων, τα μπεγλέρια, το αθήρι, το σκαθάρι το ποταμίσι, τα πλατανά, τα τσαούσια και τα ασπροκούμαρα, ενώ στις ερυθρές /ερυθρωπές βρίσκουμε τα κουμάρια, το μαυράκι, τα μαυρόστυφα, το μαύρο αηδάνι, τα μαυροποτάμισα, την κουντούρα, τον ρικαρά, το φωκιανό, το ροδίτη κ.α. Είναι περίπου από 35-70 ετών και ορισμένα ξεπερνούν τα 150 έτη. Πολύχρονα, βαθύριζα φυτά, φυτεμένα σε επικλινές έδαφος και σε αιμασιές (πεζούλες) σε σειρές από ανατολή σε δύση για να πλαγιάζουν τα κλήματα στο νοτιά. Καλλιεργούνται βιολογικά, με τις παραδοσιακές μεθόδους σε μορφή απλωταριάς, αναπτύσσονται δηλαδή χωρίς υποστηρίγματα, απλωμένα πάνω σε ξερικό ασβεστολιθικό-σχιστολιθικό έδαφος. Είναι πλήρως προσαρμοσμένα στα χιόνια και τους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα και στην κυκλαδίτικη ανομβρία με τις ζέστες και τα μελτέμια του καλοκαιριού. Τα κυκλαδίτικα μελτέμια με τους δυνατούς βοριάδες το καλοκαίρι προσδίδουν στον αερισμό των αμπελιών και τα κρατούν στεγνά, ενώ τα σταφύλια που σχεδόν ακουμπούν στη γη διατηρούνται στεγνά, απόλυτα καθαρά και υγιή. Σκιασμένα από τα φύλλα του φυτού και προστατευμένα από τον δυνατό ήλιο ωριμάζουν σταδιακά και δίνουν μικρές παραγωγές, με ετήσια στρεμματική απόδοση που κυμαίνεται στα 300-400 κιλά/στρέμμα.

Μέσα στον αμπελώνα υπάρχουν παλαιά πετρόχτιστα κτίσματα τα οποία επισκευάστηκαν, αναπλάστηκαν και τροποποιήθηκαν, έτσι ώστε να καλύπτουν λειτουργικά όλες τις αμπελουργικές και οινοποιητικές εργασίες. Στο χώρο του οινοποιείου, εξασφαλίζονται διαρκώς οι απαιτούμενες ανάγκες καθαριότητας, υγιεινής και τεχνολογικού εξοπλισμού. Η οινοποίηση γίνεται με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις, βιολογικά. Σε αυτό συμβάλλουν/συντελούν το ήπιο κλίμα κατά τη διάρκεια του βρασμού των μούστων, το εξαιρετικής ποιότητας άφθονο καθαρό φυσικό νερό που χρησιμοποιείται για τις εργασίες καθαριότητας, καθώς και το μονίμως παγωμένο νερό από το πηγάδι του κτήματος για τον έλεγχο της θερμοκρασίας βρασμού. Εξάγουμε το μούστο σε χαμηλή συμπίεση των σταφυλιών και τον μεταφέρουμε με τη βαρύτητα στις δεξαμενές οινοποίησης, εκμεταλλευόμενοι την διαμόρφωση των εγκαταστάσεων σε διαφορετικά επίπεδα. Η ζύμωση προκύπτει αυθόρμητα από τους φυσικούς ζυμομύκητες . Προστίθενται ελάχιστα θειώδη. Το κρασί εμφιαλώνεται αφιλτράριστο εκφράζοντας με μοναδικό τρόπο τα ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά του τόπου μας.